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FILLING GROWLERS AT BEER DISTRIBUTORS 

POLICY AND INTERPRETATION 

 

Background 

 
On November 15, 2016, Act 166, signed into Law by Governor Wolf, amended the PA Liquor Code.  The 

Law made several amendments to the liquor code, but primarily included two major changes:  1) 

enhanced provisions for Beer and Wine sales at retail food stores, and 2) allowing the traditional 12-24 

pack beer distributor to sell any quantity of ‘packaged’ beer, including refillable growlers. 

 

Food Code as Applicable to Refilling Growlers at Traditional Beer Distributors 

 
3-304.17 Refilling Returnables 

 

(C)  A take-home FOOD container returned to a RETAIL FOOD FACILITY may be refilled at a 

RETAIL FOOD FACILITY with BEVERAGE if: 

 

(1) The BEVERAGE is not a TIME/TEMPERATURE CONTROL FOR SAFETY FOOD; 

(2) The design of the container and of the rinsing EQUIPMENT and the nature of the BEVERAGE, 

when considered together, allow effective cleaning at home or in the RETAIL FOOD FACILITY; 

(3) Facilities for rinsing before refilling returned containers with fresh, hot water that is under 

pressure and not recirculated are provided as part of the dispensing system; 

(4) The CONSUMER-owned container returned to the RETAIL FOOD FACILITY for refilling is 

refilled for sale or service only to the same CONSUMER; and 

(5) The container is refilled by: 

 

(a) An EMPLOYEE of the RETAIL FOOD FACILITY, or 

(b) The owner of the container if the BEVERAGE system includes a contamination-free 

transfer process as specified under ¶¶ 4-204.13(A), (B), and (D) that cannot be 

bypassed by the container owner. 

 

5-204.11 Handwashing Sinks 

 

A HANDWASHING SINK shall be located: 

 

(A) To allow convenient use by EMPLOYEES in FOOD preparation, FOOD dispensing, and 

WAREWASHING areas, and 

(B) In, or immediately adjacent to, toilet rooms. 

 

4-301.12 Manual Warewashing, Sink Compartment Requirements 

 

(A) Except as specified in ¶ (C) of this section, a sink with at least 3 compartments shall be provided for 

manually washing, rinsing, and SANITIZING EQUIPMENT and UTENSILS. 

(B) Sink compartments shall be large enough to accommodate immersion of the largest EQUIPMENT 

and UTENSILS.  .......…. 

(C) ………. 

(D) Before a 2-compartment sink is used: 

 

(1) The LICENSE HOLDER shall have the use APPROVED; and  
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(2) The LICENSE HOLDER shall limit the number of KITCHENWARE items cleaned and 

SANITIZED in the 2-compartment sink, and shall limit the WAREWASHING to batch 

operations for cleaning KITCHENWARE such as between cutting one type of raw MEAT and 

another or cleanup at the end of a shift, and shall: 

 

(a) Make up the cleaning and SANITIZING solutions immediately before use and drain 

them immediately after use, and  

(b) Use a detergent-SANITIZER to SANITIZE and apply the detergent-SANITIZER in 

accordance with the manufacturer’s label instructions and as specified under § 4-

501.115, or 

(c) Use a hot water SANITIZATION immersion step as specified under ¶ 4-603.16(C). 

 

(E) A 2-compartment sink may not be used for WAREWASHING operations where cleaning and 

SANITIZING solutions are used for a continuous or intermittent flow of KITCHENWARE or 

TABLEWARE in an ongoing WAREWASHING process. 

 

4-501.16 Warewashing Sinks, Use Limitation 

 

(A) A WAREWASHING sink may not be used for handwashing as specified under § 2-301-15. 

 

5-203.14 Service Sink 

 

(A)  At least 1 service sink or 1 curbed cleaning facility equipped with a floor drain shall be provided and 

conveniently located for the cleaning of mops or similar wet floor cleaning tools and for the disposal 

of mop water and similar liquid waste. 

 

Food Code Interpretation as it Related to Refilling Growlers in a Beer Distributor 

 

 Growlers need to be provided by the beer distributor, or from an obvious commercial source, and 

designed to be effectively cleaned, durable, and intended for refilling.      (3-304.17(C)(2)) 

 

 Growlers provided/sold by the beer distributor & filled for the first time shall be received ‘cleaned 

and sanitized’ from the manufacturer, OR shall be ‘washed, rinsed and sanitized’ (and air dried) by 

the beer distributor before filling the first time.   

 

 A system for rinsing growlers, returned by consumers, before refilling, must be provided.  System 

shall include warm water under pressure, and water may not be recirculated. Note: A Food Code 

definition of ‘warm’ does not exist, but 100°F is required for ‘handwashing.’  (3-304.17(C)(3)) 

 

 A consumer-owned refilled growler must be returned to the same CONSUMER. (3-304.17(C)(4)) 

 

 Growlers may be refilled by a FOOD EMPLOYEE or by CONSUMER self-service.  If growlers are 

to be refilled by CONSUMER self-service it must be a contamination-free transfer process that 

cannot be bypassed by the container owner. This is not a simple requirement and will impose 

additional standards beyond the simple tap system typically seen behind a bar.  See ¶¶ 4-204.13(A), 

(B), and (D). (3-304.17(C)(5)) 

 

 A properly equipped handwash sink must be convenient and accessible at the growler filling and 

warewashing areas. (5-204.11(A)) 
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 A 3-compartment warewash sink, with basins large enough to immerse the largest equipment, shall be 

provided for washing tap system equipment.  The appropriate drain board and/or provisions for air 

drying must be provided.   (The warewash sink could also potentially be used for the ‘warm water’ 

rinsing of growlers before refilling.) (4-301.12(A)(B)) 

 

 A 2-compartment sink could be approved by the Inspector.  Warewashing must be limited to batch 

types of operations, and an approved detergent-SANITIZER shall be used.  A 2-compartment sink for 

warewashing may limit future expansion to other food preparation activities such as roasting peanuts, 

popping popcorn, or making any other food items.  (4-301.12(D)) 

 

 NOTE:  An Inspector could also approve a 3-compartment sink for handwashing in one bay, and 

warewashing in 2 bays.  There must be a splash guard between the handwashing and warewashing 

bays, and both must be equipped and used as specified above. 

 

 NOTE:  IF a facility has limitations on space, (as confirmed by the Inspector), only does limited batch 

warewashing at the end of a day or shift, and wants to use a 3-compartment for handwashing and for 

3-compartment warewashing, the facility must apply for a VARIANCE.  This is a violation of Food 

Code 4-501.16 – Warewashing Sinks, Use Limitations.   

 

Some issues they must address in the variance request:   

 

 Possible multiple ‘faucets’ if they are using the sink for handwashing and rinsing growlers to 

be refilled 

 Is the sink large enough to prevent cross contamination / splash between handwashing and 

rinsing of refillable growlers 

 Timing for washing and sanitizing of ‘new’ growlers being sold 

 Cleaning & sanitizing the sink compartments prior to warewashing activities 

 A VARIANCE should only be offered if there is a compelling reason that the facility cannot 

comply any other way, or the Inspector in his professional judgement feels this would protect 

food safety better than other methods that could be approved. 
 

 Utility Sink or Curbed Cleaning Drain shall be provided.  

 If these provisions do not exist, a VARIANCE could be applied for, if the Sanitarian feels 

that adequate alternate floor cleaning protocols exist.  VARIANCE should explain how floors 

are being kept clean and cleaning implements are maintained.  (Examples might include a 

floor cleaning machine, and/or mop bucket wastewater being disposed of in toilet facilities.)  

(5-203.13(A))   


